tiistai 7. lokakuuta 2014

Länsi-Savossa tänään

Tuliko koulustamme poliittinen pelinappula?

Rahulan koulu selvisi ensimmäisestä erästä niukasti jatkoon Olkkolan koulun kanssa. Jäljellä on vielä hallituksen ja valtuuston käsittely.  Kasvatus- ja opetuslautakunnan talousarvioesityksen päätöksen jälkeinen poliittinen peli on alkanut. Koemme joutuneemme poliittiseksi pelinappulaksi. Tulee tunne, että kyläkoulut aiheuttavat koko Mikkelin koulujärjestelmän heikentymisen. Palveluverkkoa on jo 2000-luvun alusta perattu karskisti. Mikkelistä on lakkautettu 15 koulua.
Koulumme lakkauttamisesta säästyviä kustannuksia esitetään ilman faktoja. Tarkkoja laskelmia säästöjen syntymisestä ei ole esitetty. Epäilemme vahvasti, että säästöjä ei koulumme lakkauttamisesta synny. Esimerkiksi henkilöstökulut pysyisivät käytännössä samoina, sillä opetusryhmien määrä tulisi pysymään monta vuotta samana. Myöskään työmäärä ruoka- ja siivoushuollossa ei pienene.
Jatkossa kaikki Rahulan alueen lapset pitäisi kuljettaa koulukyydillä. Koulukuljetusalue on jo nyt todella laaja ja vaikeasti järjestettävissä. Lain mukaisen 2,5 tunnin aikaraja tulee olemaan suuri ongelma. Koulukuljetuksen kustannukset tulevat lisääntymään huomattavasti, kun kaikkien oppilaiden kuljetukset lisääntyvät sekä aamu- että iltapäivisin. Erityisesti välikuljetustarve tulee lisääntymään.
Rahulan koulurakennusta on sisäilmaremontoitu viime vuosina yli 200 000 eurolla. Vaikka Rahulan koulurakennus on iäkäs, se on yksi parhaimmassa kunnossa olevia koulurakennuksia Mikkelissä. Koulun pihapiirissä on myös 2000-luvun alussa rakennettu Rahula-sali, joka on erittäin aktiivisessa käytössä. Rahulan koulun puitteet ovat siis hyvässä kunnossa, eikä suuria peruskorjaustarpeita ole odotettavissa lähivuosina. Koulun suuren kiinteistömassan vuoksi myyminen nykyisessä taloustilanteessa on käytännössä mahdotonta. Tilat eivät sovellu asumiskäyttöön, eivätkä helposti muunnu myöskään yrityskäyttöön.
Rahulan ja Sairilan koulujen yhdistyessä useat luokat tulisi käytännössä jakaa, jolloin Sairilan koulu tilat käyvät pieniksi. Tavoiteltu säästö kaatuu Sairilan koulun remonttiin ja tilojen muokkaamiseen opetuskäyttöön sopiviksi. Sairilan koulun tiloissa toimiva esiopetus ei mahtuisi enää nykyisiin tiloihin yhdistymisen jälkeen. Onko suunnitelmissa huomioitu lisääntyvät kuljetuskustannukset esikoululaisten kuljettamiseksi muihin kouluihin? Tällä mallilla esikoululaiset siirrettäisiin kymmenien kilometrien päähän kaupunkiin.

Emme ole tienneet maaseudun lasten olevan näin merkittäviä pelinappuloita Mikkelin taloudessa. Maaseudulla asuvien palvelut ovat muutenkin heikentyneet viime vuosina. Monelle perheelle syy maalle muuttoon on turvallinen kyläkoulu. Itsensä työllistäminen on myös varteenotettava vaihtoehto maaseudulla eläville. Rahulassa kukoistaa monipuolinen yritystoiminta, joka on sopeutunut yhteiskunnan muutoksiin. Entisillä Rahulan maatiloilla tuotetaan nykyisin yrttejä, hedelmiä, marjoja, luomulihaa, haketta ja polttopuuta puhumattakaan kylän muista monipuolisista yrityksistä. Puhdas luonto, uusiutuva energia, luomu- ja lähiruoka sekä elinvoimainen maaseutu ovat mahdollisuuksia, joiden varaan voimme rakentaa tulevaisuutta myös Mikkelissä. Kyläkoulu on elinvoimaisen maaseudun merkittävä osa.Juha Anttonen                                           Aki Hyötyläinen
puheenjohtaja                                                                puheenjohtaja
Rahulan koulun neuvottelukunta              Rahulan koulun vanhempainyhdistys ITU ry.

Ei kommentteja: