sunnuntai 23. elokuuta 2009

Hyvä rahulalainen


Olemme päässeet jo hyvään vauhtiin uutta lukuvuotta.
Lisäpotkua tälle lukuvuodelle olemme saaneet Rahulan kylän valinnasta Etelä-Savon vuoden kyläksi. Onnea teille kaikille!
Rahulan valintaa puolsivat kylän sisäinen yhteistyö ja kasvaminen, toiminnan monipuolisuus sekä kyläkoulusta huolehtiminen. Meidän on syytä olla ylpeitä tästä saavutuksesta!

Nyt tulisikin osata hyödyntää saatu huomio vaikkapa kylän markkinoinnissa. Myös vireillä oleva Liikenneturva-hanke, jolla pyrimme parantamaan turvallisemmaksi koululaistemme koulumatkoja ja vapaa-ajan liikkumista, voisi nyt saada uutta potkua. Suunnitteilla on myös Rahula-paita ja mitä vielä keksimmekään. Tehkäämme siis jatkossakin yhdessä työtä kylämme eteen.

Rahulassa asuu tällä hetkellä n. 500 kyläläistä, mutta tervetulleita olisivat myös uudet asukkaat ja toimijat. Koulun kannalta tärkeintä on turvata riittävä oppilasmäärä myös jatkossa.
Tänä lukuvuonna saimme koululle oman esikoulun, mikä osaltaan parantaa Rahulan kylän palvelutasoa. Myös aamu- ja iltapäivähoito saatiin järjestettyä yhteistyössä ryhmäpäiväkoti Ompun kanssa.

Koulussa on tänä lukuvuonna 66 oppilasta ja henkilökunnassa ei ole tapahtunut suuria muutoksia. Olemme myös saaneet koulunkäyntiavustajan ja syyskuun lopulla myös Sari Paavilainen palaa yhdistelmätehtävään, jossa hän toimii Rahula-salin siivoojana sekä koulunkäyntiavustajana.

Viime vuonna pääsimme mukaan EU:n, Itä-Suomen lääninhallituksen ja
Itä-Suomen yliopiston mahdollistamaan Love2learn-hankkeeseen.
Loven tavoitteena on auttaa ja tukea eteläsavolaisia oppilaitoksia kehittämään omaa toimintaansa organisaationa. Koulumme kehittämishaaste on tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön lisääminen ja tehostaminen. Ystävyyskoulumme Rämälä on myös yksi tämän hankkeen osallistujista, joten jatkamme yhteistyötämme tietotekniikan alueella.
Yhdistämme tähän hankkeeseen arkkitehtuurikasvatushankkeen, jonka työpajaohjaajana toimii kuvataiteilija Kirsimaria E. Törönen-Ripatti. Yhtenä tavoitteena on tehdä oppilaille tutuiksi suomalaisia kultakauden merkkiteoksia.


Fyysisen ja psyykkisen oppimisympäristön tulee kouluilla olla terve ja turvallinen. Tätä ajatusta tukee toinen tämän lukuvuoden KiVa Koulu –hanke (=kiusaamisen vastainen). KiVa Koulu on opetusministeriön rahoituksella Turun yliopistossa kehitetty kiusaamisen vastainen toimenpideohjelma. Hanketta on kokeiltu eri puolilla Suomen kouluissa luokka-asteilla 4-6 ja tulokset ovat olleet erinomaisia. Ohjelman käyttö vähentää sekä kiusatuksi joutumista että toisten kiusaamista, lisää empatiaa, edistää myönteistä luokkailmapiiriä ja oppimismotivaatiota.

Koulussamme tehtiin keväällä kiusaamiskartoitus ja sen mukaan kiusaamista oli kaikkien mukana olleitten koulujen keskiarvoa vähemmän. Ohjelmaan kuuluu kymmenen tuplaoppituntia lukuvuoden aikana sekä virtuaalinen oppimisympäristö.

Olemme myös aloittaneet Oppilastoimikunta -toiminnan koulullamme. Tavoitteena on osallistuttaa oppilaita vaikuttamaan omaan kouluympäristöönsä sekä lisätä kouluviihtyvyyttä.

Tarvitsemme jatkossakin hyvää yhteistyötä, kaikkien huomioimista ja rakentavaa keskustelua. Toivon lisäksi, että te vanhemmat ja huoltajat olette aktiivisesti mukana lapsen koulutoiminnassa, seuraatte koulutyön etenemistä ja olette tarvittaessa yhteydessä kouluun.

Oppimisen ja elämisen iloa kaikille Rahulassa !


Katariina Vilén
Rahulan koulun rehtori

PS: Muistattehan, että sairaana ei saa tulla kouluun, jotta välttyisimme sikainfluenssaepidemialta.

Ei kommentteja: