keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Lukuvuositiedote 2011-2012 löytyy sivun ylälaidan välilehdeltä

Tässä Lukuvuositiedotteen 2011-2012 tervehdyssanat.


REHTORIN TERVEHDYS

Rahula rulettaa!

Kiitokset vielä kaikille Rahula rules- kesäpäiville osallistuneille, niin järjestäjille kuin osallistujille. Yhdessä tekeminen ja kokeminen oli kivaa. Lähikoulu-kyläkoulu ei ole ainoastaan lasten oppimisen paikka, vaan se on kaikille kylän asukkaille avoin kylän sydän, jossa eri-ikäiset voivat harrastaa, opiskella ja viihtyä yhdessä. Tällä on erityisen tärkeä merkitys lasten ja nuorten identiteetin kehitykselle sekä kaikkien kyläläisten hyvinvoinnille ja viihtyvyydelle. Rahulan kylä yhteisönä on kokenut paljon muutoksia sitten maaseudun kulta-aikojen. Oppilaittemme vanhemmat käyvät pääsääntöisesti töissä keskustan alueella ja tulevaisuuteen katsovat kyläläiset elävät arkeaan hyödyntäen niitä palveluja, jotka ovat heille itselleen kulloinkin ajankohtaisia. Lähiruoka ja luomu ovat päivän sanoja ja olivat tapahtumassammekin vahvasti esillä. Tänä vuonna kansalaisopisto tarjoaa koulullamme puutyötä sekä Taitopajan, jossa järjestetään teemailtoja paperin ja muovipussien uusiokäytöstä.

Kirjoittaessani tätä tervehdystä on koulun alkuun enää vajaa viikko. Kuitenkin koko koulu on remontista sekaisin ja putki- ja sähkömiehet häärivät vielä ympäriinsä. Saammeko kaiken valmiiksi ajoissa? Näin on ollut jo useamman vuoden ajan, loma-ajat on hyödynnetty sisäilman parannustöihin. Hyvä kuitenkin niin, sillä nyt on uusittu lattiat, ikkunat kuin ilmanvaihtokin. Mielestäni sisäilma tuntui jo viime lukuvuonna raikkaammalta ja lämpötilat kohosivat normaalille tasolle.

Uusimmassa Neuvola ja kouluterveys -lehdessä (3/2011) työfysioterapeutti Tuija Siitonen ottaa kantaa lasten liikkumattomuuteen. ”Liikkumattomuus ja erityisesti lisääntynyt istuminen on uusi uhka lasten ja nuorten terveydelle. Jo vauvat istuvat liikaa. Nyt pohditaan sitä, onko parempi puhua liikunnan lisäämisestä vai liikkumattomuuden vähentämisestä.” Koululainen saattaa hyvinkin istua päivässä jopa 8 tuntia ja lähes yhteen menoon. Kun vapaa aika vielä käytetään netissä, saattaa paikallaan olon määrä lisääntyä vielä huomattavasti.

Liikkuminen ja motorinen kehitys ovat olennainen osa lapsen kokonaiskehitystä. Liikkuminen avaa lapselle uusia mahdollisuuksia oppia monia uusia taitoja ja se myös heijastuu lapsen itsetuntoon ja oman pätevyyden kokemiseen. Jos liike puuttuu, lapselta jää monta asiaa kokematta, näkemättä ja oppimatta. Liikunta on myös hyvä väline oppimisvaikeuksien kanssa elävien lasten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemisessa.

Koulun yhtenä keskeisenä tehtävänä on liikunnan edistäminen ja pysyvien liikuntatottumuksien aikaan saaminen. Koululaisen tulisi liikkua yhteensä kaksi tuntia päivässä. Tänä lukuvuonna pyrimme kehittämään koulupäivää niin, että siihen kuuluu mahdollisimman paljon liikunnallisia elementtejä. Myös liikunnallisia kotiläksyjä on tiedossa.

Oppilashuolenpitoon tulee uudistuksia perusopetuslain muutoksen myötä. Otamme käyttöön näiltä osin uudistetut opetussuunnitelmat valtakunnallisella kuin kunnallisellakin tasolla. Uudet perusteet korostavat entistä enemmän oppilaan oikeutta saada riittävää ja oikea-aikaista oppimisen tukea. Tässä kodin ja koulun yhteistyöntarve entisestään korostuu.

Yhtenä uutena kodin ja koulun välisenä yhteydenpitovälineenä otamme käyttöön netin kautta toimivan Wilma-ohjelman. Koulutusta järjestetään lähempänä ohjelman käyttöönottoa.

Mistä on kyläkoulu tehty?

Toimivasta työyhteisöstä, välittävistä vanhemmista,
pienistä pojan veitikoista ja tomerista tytön tipsukoista.

Tiedon ja taidon jyväsistä, innokkaasta työn tohinasta.
Laulun lurinasta ja huilun hurinasta.

Lisäksi sopivasta kurista, turvallisuuden tunteesta,
kasvatuksen kiemuroista, hellyydestä, sylistä ja halauksesta.

Ennen kaikkea se on tehty rajattomasta rakkaudesta!

Niistä on kyläkoulu tehty!


Antoisaa ja innostavaa lukuvuotta 2011-2012 ja tervetuloa
Rahulan kouluun kaikki uudet oppilaat ja perheet.


Katariina Vilén
Rahulan koulun rehtori

Ei kommentteja: