keskiviikko 15. syyskuuta 2010

Nuorten aloitekanava

Hei!

Mikkelin kaupungissa on otettu käyttöön syyskuun alussa lapsille ja nuorille suunnattu Aloitekanava.fi verkkodemokratiapalvelu. Palvelun avulla lapset ja nuoret voivat itse tehdä aloitteita ja palvelun avulla kunnan eri päättäjät voivat kysyä lasten ja nuorten mielipidettä eri asioihin.

Alla lyhyt esittely palvelusta ja linkki internet-sivuille www.aloitekanava.fi/mikkeli

Tervetuloa tutustumaan!


– avain nuorten vaikuttamiseen


Nuorten vuorovaikutteinen verkkodemokratiapalvelu Aloitekanava.fi on käytössä jo yli yhdeksässäkymmenessä kunnassa ympäri Suomen. Kiinnostus palvelua kohtaan on kasvanut jatkuvasti ja sen myötä yhä useampi suomalainen nuori voi vaikuttaa itseään koskeviin tärkeisiin asioihin.

Aloitekanava on nuorten matalan kynnyksen vaikuttamiskanava, jonka avulla he saavat äänensä kuuluviin ja pääsevät kommunikoimaan kunnan eri toimijoiden kanssa. Palvelun avulla kunnat voivat vastata nuorisolain 8 §:n asettamiin vaatimuksiin, jotka korostavat erityisesti nuorten oikeutta osallistua nuorisotyötä ja -politiikkaa koskevien asioiden käsittelyyn sekä oikeutta tulla kuulluksi heitä koskevissa asioissa.

Ideoista aloitteiksi ja toteutuneiksi menestystarinoiksi

Aloitekanavassa palveluun rekisteröityneet nuoret tuovat omat ideansa muiden käyttäjien kommentoitavaksi. Idean saadessa kannatusta se muotoillaan aloitteeksi ja siirretään seuraavaan vaiheeseen. Tue aloitetta -vaiheesta anonyymisti tai nimellä tuetut aloitteet viedään eteenpäin esimerkiksi kunnanvaltuuston tai -hallituksen tai koulujen oppilaskuntien käsiteltäviksi, asiasisällöstä riippuen. Muutoksia aikaansaaneet aloitteet esitellään Aloitekanavan Menestystarinat -osiossa. Koko kehityskaaren ideasta aloitteeksi ja mahdollisesti onnistuneeksi lopputulokseksi voi nähdä palvelun seurantavaiheessa. Palvelussa on myös ”Kunta kysyy” -osio, jossa kunnan kaikki eri toimijat voivat esittää nuorille kysymyksiä haluamistaan ajankohtaisista aiheista ja saada nuoret näin osallistumaan ja vaikuttamaan heitä koskeviin asioihin.

Nuorilla on oikeus tulla kuulluiksi

Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelmassa korostetaan nuorten roolia yhteiskunnan aktiivisina toimijoina heitä itseään koskevissa asioissa. Nuorten vaikuttamisen ja osallisuuden toteuttamiseksi tarvitaan toiminnallisia menetelmiä ja työkaluja. Aloitekanava -palvelu vastaa erinomaisesti näihin tarpeisiin. Se tarjoaa mahdollisuuden päätöksentekoon osallistumiseen myös niille nuorille, jotka eivät ole mukana missään järjestäytyneessä ryhmässä. Mitä aikaisemmin nuoret saadaan osallistumaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja päätöksentekoon, sitä todennäköisemmin he omaksuvat toimintatavan arkipäiväiseksi tavaksi ajatella ja toimia myös jatkossa.


______________________________

Sanna Kuntonen
nuorisosihteeri
Mikkelin kaupunki
Maaherrankatu 9-11
50100 MIKKELI
044 794 2438
sanna.kuntonen(at)mikkeli.fi
www.po1nt.fi

Ei kommentteja: