tiistai 14. lokakuuta 2008

Koululla vieraita


Tänään saimme koululle vieraita Lahdesta asti.
Airi Väisänen on käynyt Rahulan koulua vuonna 1935. Mukana oli hänen poikansa sekä toinen tyttäristään. Myös tyttärentytär ja hänen poikansa Roope tulivat katsastamaan mummonsa ja isomummonsa entistä koulua. Liikkeellä oltiin siis neljän sukupolven voimin.
Airi muisti todella tarkasti monenlaisia yksityiskohtia. Koulun piha oli kummasti muuttunut, samoin kuin koulun sisätilatkin. Koulukavereiden nimet ja tempaukset olivat jääneet hyvin elävästi mieleen.
Kerran opettaja Kalle Vaitovuori oli hermostunut erääseen oppilaaseen niin kovasti, että oli iskenyt karttakepillä pulpettiin niin lujaa, että keppi oli katkennut kolmeen osaan. Airi laitetiin tämän jälkeen postin hakuun ja koululle palaaminen jännitti kovasti. Kun hän sitten vei postin opettajan asuntoon, olikin siellä jo kova katumus tapahtuneesta, ja niin sekä opettaja, että hänen vaimonsa suorastaan itkivät tapahtuneen johdosta. Nurkkaan Airi ei joutunut koskaan, mutta tietyt ja samat oppilaat joutuivat pönttöuunin viereen ahkerasti.
Valitettavasti myös koulukiusaus oli oppilaiden arkea noihin aikoihin. Arimmat oppilaat seisoivatkin välitunnit opettajan sisäänkäynnin edessä. Tosin kukaan ei tohtinut asiasta opettajalle kertoa.
Airi muisti myös, miten eräänä päivänä piti kiireesti kerätä kaikki tavarat pois tieltä, kun sotilaat valtasivat koulun. Sota-aikana vanhan viitostien varrella oli paljon evakkoliikennettä. Airin koti tarjosikin monelle evakolle mahdollisuuden peseytymiseen ja saunomiseen. Koulun loppujaksoja käytiin sitten koulun puutarhassa tai sateen tullen navetassa. Samalla pihalla kuljeskeli koululle majoittuneita sotilaita.

Kiitos arvokkaista tiedoista ja muisteluista.
Tervetuloa uudelleen!
Lämpimin terveisin,
Katariina

Ei kommentteja: